Bahan-bahan:
Daging
300g daging (dipotong kecil)
Air secukupnya
- Rebus daging sehingga lembut (Mira rebus lebih kurang sejam). Air rebusan disimpan untuk kegunaan memasak nanti
Tumis
4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 inci halia
- Kisar semua bahan dan ketepikan.
Sos
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap
3-5 titik minyak bijan
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar gula atau secukup rasa
secubit garam atau secukup rasa
- Satukan kesemua bahan di dalam mangkuk dan diketepikan.
Lain
minyak
1-2 mangkuk air rebusan daging
2 biji ubi kentang (dibuang kulit, dipotong wedges dan digoreng)
2 biji cili merah (dihiris) (Mira belah dua, buang biji dan potong) -optional
1 biji bawang besar (dipotong bulat)
Cara menyediakan:
Kat Sini
Daging
300g daging (dipotong kecil)
Air secukupnya
- Rebus daging sehingga lembut (Mira rebus lebih kurang sejam). Air rebusan disimpan untuk kegunaan memasak nanti
Tumis
4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 inci halia
- Kisar semua bahan dan ketepikan.
Sos
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap
3-5 titik minyak bijan
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar gula atau secukup rasa
secubit garam atau secukup rasa
- Satukan kesemua bahan di dalam mangkuk dan diketepikan.
Lain
minyak
1-2 mangkuk air rebusan daging
2 biji ubi kentang (dibuang kulit, dipotong wedges dan digoreng)
2 biji cili merah (dihiris) (Mira belah dua, buang biji dan potong) -optional
1 biji bawang besar (dipotong bulat)
Cara menyediakan:
Kat Sini