-->

Roti Daging Blackpepper by Daour Kak Yah



Bahan-Bahan

-Doh Roti
500 gm tepung gandum
4 sudu besar gula kastor
2 sudu besar tepung susu
2 sudu besar water roux
2 sudu besar shortening
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bread improver
1/4 sudu teh garam
1 biji telur(pukul dengan garfu)
2 sudu besar susu pekat/tepung
Campur dengan air suam agar menjadi 280ml
Sepeket yis (11 gm)
Biarkan sedikit berbuih

-Water roux
25gm tepung gandum
125ml air
Masak dengan api perlahan sehingga pekat dan sejukkan.

-Sos
Sos Tomato
Sos Cili
1 sudu teh serbuk lada hitam
Kacau sebati semuanya.
Bagi yang ada BM, uli mengikut aturannya.

-Inti(daging black pepper)
200gm daging(dipotong kecil memanjang dibasuh dan ditoskan)
1 sudu teh lada hitam(ditumbuk)
3 biji bawang merah(kisar)
2 ulas bawang putih(kisar)
Sedikit halia(kisar)
Garam dan sedikit gula
Sedikit cuka

-Bahan tumis
3 ulas bawang putih(mayang halus)
Selabu bawang besar(potong dadu)
1/2 biji biji lada benggala(potong dadu)
1 sudu teh lada hitam(tumbuk)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
Cendawan dalam tin(potong kecil)
Minyak untuk menumis


Cara Membuatnya: Kat Sini




Resep Populer

Followers