Bahan-bahan:
Bahan A
Tulang Ikan Talang secukup nya (saya guna bahagian kepala)
3/4 biji nenas muda (dikupas kulit, dibelah 2 dan dipotong tebal)
Jika menggunakan nenas yang manis, seelok nya direbus dahulu untuk mengurangkan rasa manis. Yang ini saya menggunakan nenas muda yang sedikit masam, jadi saya tidak merebus nya.
Bahan B
Sedikit minyak untuk menumis
2 pelepah daun kari
1/2 camca kecil halba biji
2 batang serai (diketuk)
3 keping asam gelugor
1 mangkuk besar santan cair
1 mangkuk kecil santan pekat
2 helai daun kunyit (disiat kasar)
2 helai daun limau purut (dikoyak)
Bahan C (ditumbuk kasar)
10 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
Bahan D (dikisar halus)
30-40 biji cili padi hijau (ikut kepedasan yang disukai)
1 inci kunyit hidup (saya guna 1 camca kecil kunyit serbuk)
sedikit air
* Tidak ditambah garam kerana ikan sudah tersedia masin
Cara-Cara Menyediakan nya: Kat Sini