Bahan-Bahan
DAGING BAKAR
500 gm daging batang pinang ~ cuci bersih
-Bahan Sangai
1 sudu teh jintan manis
2 sudu teh jintan putih
~ bahan ini di sangai atau goreng tanpa minyak
-Bahan kisar
3 tangkai cili kering ~ potong, rendam lembut dan cuci bersih
5 ulas bawang merah
2 inc halia
1/2 inc lengkuas
1 inc kunyit hidup
3 batang serai
Gula dan garam secukup rasa
GULAI TUMIS ATAU KUAH TUMIS
1 cawan santan pekat ~ ita guna KARA
7 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 labu bawang besar
15 tangkai cili kering
1 cm halia
1 batang serai ~ di titik
1 keping asam keping
3 sudu besar budu
sedikit gula Melaka
gula secukup rasa
garam secukup rasa
SAMBAL KELAPA ATAU SERUNDING KELAPA IKAN
1 ekor ikan kembung
1/2 biji kelapa parut ambil putih sahaja
4 ulas bawang merah
2 batang serai
garam dan gula secukup rasa
SOLOK LADA
7 tangkai cili hijau
1 ekor ikan kembung
3 sudu besar kelapa parut yang telah di sangai
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inc halia
1 sudu teh lada hitam
1 cawan santan
garam dan gula secukup rasa
asam limau
NASI BIRU BUNGA TELANG
1 gengam bunga telang
2 1/2 cawan beras
3 cawan air rendaman bunga telang
5 helai daun limau purut ~ di koyak-koyak
1 batang serai ~ di titik
garam secukup rasa
AIR LADA
10 tangkai cili padi
sedikit gula Melaka
Sedikit garam
sedikit gula
2 biji limau kasturi
IKAN CELUP TEPUNG RANGUP
2 ekor ikan kembung ~ di siang dan cuci bersih
1 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung gandum
secubit garam
1 biji telur
1 sudu besar air kapur makan
1 sudu teh kunyit
air secukupnya
ULAM ULAMAN
1 batang timun ~ potong bulat kemudian hiris halus
1 kuntum bunga kamtan ~ belah 4 dan hiris halus
5 batang kacang panjang ~ hiris halus
2 kelopak kubis ~ buang batang tengah dan hiris halus
Daun kesum ~ hiris rampai
3 batang kacang botol ~ potong 2 hiris halus
1 mangkuk taugeh
Cara Memasaknya: Kat Sini