-->

Kari Ikan Masin by Faudziyah Haji Ariffin



Bahan-bahan:

Bahan A
Tulang Ikan Talang (dalam 10-12 potongan)
* direndam dalam air biasa selama 5 minit sebelum dibasuh. Tujuan adalah untuk memudahkan proses menanggalkan kekotoran yang terlekat.

Bahan B
Minyak untuk menumis
8 ulas bawang merah (ditumbuk)
5 ulas bawang putih (ditumbuk)
1/2 inci halia (ditumbuk)

Bahan C (bancuh jadikan pes)
1 bungkus kecil rempah kari ikan
1/2 camca kecil jintan manis biji (ditumbuk)
1/2 camca kecil jintan putih biji  (ditumbuk)
1 camca kecil lada hitam biji (ditumbuk)
1 camca kecil serbuk kunyit
Sedikit air

Bahan D
1 batang serai (diketuk)
1/2 kotak santan pekat + 1 mangkuk air (atau santan yang diperah dari  1/2 biji kelapa)
1/3 biji nenas muda (tak perlu direbus)
2 keping asam gelugor (optional...jika nenas yang digunakan kurang masam)

Bahan F
sedikit minyak untuk menumis
6 ulas bawang merah (dihiris nipis)
4 ulas bawang putih (dihiris nipis)
2 pelepah daun kari
1 inci halia (dihiris memanjang 'batang mancis')
3 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang

* Tidak menggunakan garam ya... kerana ikan dah masin


Cara-Cara Menyediakan nya: Kat Sini




Resep Populer

Followers