BAHAN-BAHANNYA :-)
1.2 KG daging kambing (che mat guna bahagian peha), dipotong
1 batang kayu manis*
2 kuntum bunga lawang*
4 biji buah pelaga*
7 kuntum bunga cengkih*(*rempah tumis)
1 batang lobak merah, dipotong berbaji, rendam
1 pokok daun sup, kerat kasar
1 helai daun pandan, disimpul
1 genggam bawang goreng
2 batang serai, diketuk
1/2 camca besar lada hitam, tumbuk halus
2 camca besar rempah sup*
1 1/2 camca besar penuh rempah kurma*
1/2 cawan air*(*dibancuh hingga menjadi pes rempah)
5 biji bawang merah kecil. hiris
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Hirisan daun sup/daun bawang untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan
BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-)
5 biji bawang merah kecil
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
10 biji cili padi (optional)
CARA MEMBUATNYA :-) Kat Sini