Bahan-bahan:
250 gm daging (hiris dan rebus dengan halia hingga lembut)
4 cawan beras (dibersihkan)
4 cawan air rebusan daging (ikut beras)
1cawan susu cair
2 sudu besar rempah kurma
daun pandan
1 biji tomato (potong dadu)
garam dan gula
daun ketumbar
Bahan tumis:
kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 kuntum buah pelaga
1 bawang besar (dimayang)
1 ulas bawang putih (dimayang)
Resepi air asam.
Bahan A: (blend)
asam jawa
cili padi
tomato
belacan (jika suka)
kerisik
gula
garam
Bahan B : (potong)
tomato
bawang besar
cili padi
Cara cara
Masukkan bahan B ke dalam bahan A. Gaul rata dan rasakan garam gula dsb.
Cara-cara: Kat Sini