-->

Resipi Botok-Botok Johor by Mat Gebu



BAHAN-BAHANNYA :-)
4 keping ikan tongkol (jenis lembut), setiap satu sebesar tapak tangan orang dewasa, perap dengan jus limau nipis dan sedikit garam selama 10 minit, kemudian cuci bersih dan toskan
4 helai daun pisang berukuran 14 inci x 12 inci, dilap bersih dan layur sekejap atas api hingga lembut
4 helai daun pisang berukuran 16 inci x 4 inci, dilap bersih dan layur sekejap atas api hingga lembut
4 batang lidi pecungkil gigi yang belum diguna
2 camca besar jus asam jawa
1 cawan santan
2 camca besar kerisik
1 camca besar gula melaka
2 camca besar penuh rempah kari ikan Baba's
Garam secukup rasa

-BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
8 biji bawang merah
3 ulas bawang putih (jika saiz besar, guna 2 ulas)
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
2 batang serai, dihiris
3 biji buah keras, dihiris
1 camca teh lada hitam
Belacan, sebesar ibu jari
8 -10 tangkai cili kering, dibuang biji, cuci dan rendam dalam air panas 10 minit dan toskan

-BAHAN-BAHAN ULAM (secukupnya) :-)
rsz_daun2
Pucuk puding belacan
Daun kesom
Pucuk mengkudu
Daun kaduk
Pucuk ubi pulut (boleh guna pucuk ubi biasa)
Pucuk betik
Pucuk bebuas
Daun kunyit
Daun cekur
Daun selasih


CARA MEMBUATNYA :-) Kat Sini




Resep Populer

Followers