-->

Satay Kajang by Faudziyah Haji Ariffin



Bahan-Bahan:

BAHAN A (Untuk perapan bersama ayam/daging )
1.5 kilo daging (seelok-eloknya batang pinang) atau boleh digantikan dengan ayam (bahagian dada)
1 ketul Lengkuas (saiz sebesar 1/2 buku lima)
5 batang Serai
5 camca besar (Penuh) Gula putih
Garam
Kunyit
sedikit minyak
* Serai & lengkuas - dimesin halus (tanpa air)
* Campur semua nya dan perap bersama ayam/daging

BAHAN B (KUAH)
Minyak untuk menumis
2 ulas bawang merah dan 2 bawang putih (Hiris nipis)
10 biji Cili kering  (mesin halus)
1 ketul Lengkuas (saiz sebesar1/2 buku lima)
10 batang serai
1 kilo Kacang Tanah yang siap di goreng (mesin sederhana hancur)
8 camca besar (penuh/ bun-bun) Gula putih
Asam Jawa sedikitttt aja (sebesar duit 10 sen)
Garam
* Serai & lengkuas - campur dan mesin halus (boleh masukkan air sebagai kuah tapi jangan banyak sangat sebab kalau kuah cair kurang sedap)


Cara-cara Memasak: Kat Sini




Resep Populer

Followers