Bahan-bahan:
Bahan A (disatukan dan diperap 1/2 jam)
1 kilo sotong (Jika ia bersaiz sederhana atau kecil, elok nya dibiarkan seekor-seekor kerana ia akan kecut mengecil apabila siap dimasak)
1 camca teh kunyit serbuk
1/2 camca teh lada hitam (ditumbuk halus)
1/2 camca teh lada putih (ditumbuk halus)
1/2 camca teh jintan manis (ditumbuk halus)
1/2 camca teh jintan putih (ditumbuk halus)
sedikit garam
Bahan B
Sedikit minyak
Kicap Lemak Masin 'Kipas Udang'
Kicap Lemak Manis 'Kipas Udang'
1 camca besar Sos Tiram
1 helai daun kunyit yang bersaiz sederhana (dihiris kasar)
2 biji bawang besar (dibelah 8)
10 biji cili padi (dipotong menyerong)
Cara-cara Menyediakan nya: Kat Sini