Bahan-bahan:
1 ekor ayam hutan yang sudah dibersihkan - potong menjadi 8 bahagian
1 labu bawang besar - potong dadu
3 cm halia - diketuk
1.8 liter air panas mendidih
4 biji kentang - kupas dan belah dua
1 batang lobak merah - kupas dan potong bulat
-Bahan tumbuk: / kisar
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
7 biji cili padi - kalau nak lebih pedas, boleh tambah lagi
1/2 sudu kecil lada putih
1 sudu besar ketumbar biji
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil jintan manis
-Bahan penumis:
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 labu bawang besar - hiris kasar
2 batang serai - diketuk
3 cm lengkuas - diketuk
2 bonggol pokok ketumbar - rendam dalam air supaya pasirnya tanggal - bilas hingga bersoh dan ketuk sedikit
-Bahan lain:
3 sudu besar minyak
garam / perasa pilihan
hirisan daun ketumbar
bawang goreng
Cara: Kat Sini