Bahannya
A
4 cawan beras moghol basmati
Dibersihkan dan rendam selama 20 minit.
B
1/2 ekor ayam (potong kecil)
2 labu bawang besar(belah 4)
3 ulas bawang putih(mayang)
Setengah inci halia(mayang)
5 helai daun pudina
2 sudu besar rempah arab maqlubah
1/2 sudu teh herba campuran
1/2 sudu teh serbuk ketumbar
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1/2 sudu teh serbuk jintan putih
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
sebiji tomato(cincang)
1/2 batang carrot(sagat)
Sebatang pokok seleri(potong nipis)
1 sudu teh serbuk kunyit
Sedikit minyak zaitun
Air sebanyak 4 1/2 cawan
C
2 biji terung(potong nipis bulat)
Sebatang carrot(potong nipis bulat)
Bunga kobis secukupnya(potong kecil)
Kurma daging
Sekilo daging(potong kecil)
3 sudu besar rempah kurma
10 biji bawang merah(mayang)
4 biji bawang putih(mayang)
1 inci halia(mayang)
3 biji lada hijau
Carrot(potongan sesuai)
4 cawan santan
2 sudu besar susu cair
1 sudu besar susu pekat
Sedikit gula melaka
Sebatang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
2 labu bawang besar
Sehelai daun pandan
Sekeping asam gelugur/keping
Minyak untuk menumis
Cara Memasaknya: Kat sini