BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram daging kijang, potong, cuci dan toskan
2 batang serai, diketuk
2 helai daun limau purut
1/2 inci lengkuas, diketuk
10 biji cili padi merah Thai, diketuk
1 biji bawang besar, belah 4
1 pokok daun ketumbar, cuci bersih dengan akar2nya sekali
1 kiub pati tomyam (MAGGI)
1 camca besar sos ikan
2 biji limau nipis, perah jusnya
Pes tomya secukupnya *(*resipi di bawah)
Air secukupnya
Garam secukup rasa
BAHAN-BAHAN SAYURAN:-)
Bunga kobis sebesar 2 penumbuk, potong kecil
10 kuntum cendawan butang, belah 2 setiap 1
1 biji tomato, potong 4 atau 6
1 batang kecil lobak merah, hiris serong
1 batang saleri, potong kecil
BAHAN-BAHAN PES TOMYAM :-)
12 tangkai cili kering, buang biji dan rendam dalam air panas 10 minit dan toskan*
7 biji bawang merah kecil*
3 helai daun limau purut*
1 batang serai, hiris*
1/2 inci lengkuas*
1/2 inci belacan*(*dikisar halus)
1 camca besar pes asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-) Kat Sini